sze. okt 28th, 2020

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 v.gazda2006@gmail.com

Sikeres a Magyarok Kenyere program Vajdaságban

2 min read

2020-07-28 12:21 2020-07-28 15:31 Forrás Pannon RTV

Immáron 10 éve szervezik meg Vajdaságban a Magyarok Kenyere -15 millió búzaszem elnevezésű programot.

Idén is jelentős mennyiségű gabonát sikerült összegyűjteni, amelyből egy jelképes mennyiséget Budapestre szállítanak a közös összeöntésre, a nagyobb részét pedig lisztre cserélik, és Vajdaságban használják fel.

Nagy volt a sürgés-forgás a Zentai Gazdakör épülete előtt. A szervezetek vezetői és a gazdák sorban álltak, hogy átadhassák az adományokat. Óbecse községből mintegy 35 gazda közel 2 tonna búzát hozott Zentára.

Molnár Viktor, igazgató-helyettes, Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap: „Nagyon megérinti a gazdákat ez a Magyarok Kenyere program. Igazából, ha megszólítjuk őket, akkor nagyon szívesen adományoznak. Így évről-évre mind több és több búzaadomány gyűlik össze.”

A topolyai Unió Civil Szervezet 12 zsák búzával támogatta a programot, amelyet 8 gazda adományozott.

Lepeda Csilla, képviselő, Unió Civil Szervezet, Topolya: „Mi már a kezdetektől támogattuk ezt a rendezvényt, mivel nagyon fontosnak tartjuk, hogy adományokat juttassunk a rászoruló gyerekeknek, családoknak, mivel ez egy nagyon szép kezdeményezés.”

A program sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az eddigi 10 év alatt folyamatosan nőtt az adományozott búza mennyisége: míg az első évben 400 kilót sikerült összegyűjteni, addig 2019-ben már több mint 16 tonna gabona érkezett Vajdaságból.

Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, Zenta: „Az idei évben bízunk benne, hogy ez a mennyiség még több lesz, mert már most, bő egy órával a kezdés után, közel járunk már a 10 tonnához. Bízok benne, hogy az idei évben közelebb leszünk a 20 tonnához, mint a 15-höz.”

Az összegyűjtött búzát a Borsos malomban cserélik majd lisztre, amelyet sérült és rászoruló gyermekekkel foglalkozó intézmények, magyar nyelvű kollégiumok, valamint nagycsaládosokat tömörítő egyesületek kapnak. Nagy Miklós elmondta, tavaly 21 ilyen intézményen és szervezeten tudtak segíteni a lisztadománnyal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük