2021-03-04

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 v.gazda2006@gmail.com

Helyi termékek minősítése Zentán

2 min read

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

2020-12-11 14:19 2020-12-11 16:28 ForrásPannon RTV

A Vajdasági Helyi Termék védjegy odaítéléséről döntött a Prosperitati Alapítvány a VaTaBeT-tel és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével együtt.

A megjelölést minden olyan termék megkaphatja, amely hűen visszatükrözi a hagyományos vajdasági jegyeket. A védjeggyel ellátott kézműves árucikkek már megtalálhatóak egyes üzletek polcain, azonban ezek a drágább árkategóriába sorolhatóak. 

A termékek szemléjét és minősítését hagyományosan a Zentai Gazdanapokon és más eseményeken szokták megtartani, azonban az idei év járványhelyzete miatt ezek a rendezvények elmaradtak, így egy külön délelőttöt szántak az értékelésre. Az eseményen 54 készítő több mint 200 termékét értékelte a szakmai zsűri. A Bálint pincészet 6 féle borral is jelen volt a véleményezésen.

Bálint Ákos, borász: „Fontos, hogy megfelelünk-e annak a követelményeknek, amelyeket a helyi termék védjegy kíván. Ez majd eldől. Egyébként szerintem ez majd a vevőknek is fontos lesz, amikor majd rajta lesz a termékünkön, hogy a helyi termék védjegyet viseli.”

 A Vajdasági Helyi Termék védjegy ma már Szerbiában is hivatalosan bejegyzett megjelölés, így most már bárhol használhatják a termelők és a kézművesek. Egy ilyen terméknek több szempontnak is meg kell felelnie.

Ments András, elnök, VaTaBeT: „Azért lett felkérve a zsűri, hogy azokat a motívumokat és azokat a hagyományokat ellenőrizze, hogy ez valóban megfelel-e a hagyományos, vajdasági értékeknek, hiszen egy magyarországi motívum az nem biztos, hogy vajdasági helyi termékké válik.”

A helyi termékek részére Facebook oldalt hoztak létre a szervezők, így a karácsony közeledtével ezen a felületen is tudják értékesíteni a készítők a termékeiket. Emellett már folynak a tárgyalások egy zentai kézműves bolt kialakításáról is a város szívében.