vas. okt 25th, 2020

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 v.gazda2006@gmail.com

Kukorica, orchidea és napenergia

3 min read

Pannon RTV

2018-08-18 09:35 2018-08-20 19:43 Forrás Pannon RTV

Létezhet -e szoros kapcsolat kukorica-termesztés, a napenergia hasznosítás és az orchidea nevelés között?

Magyarországon egy dombóvári családi üzemben megalapozták és kivitelezték ezt, a sok gazda számára talán lehetetlennek tűnő rendszert. Az elsődleges termények feldolgozásával és a melléktermékek, többek között a keletkezett hő felhasználásával többszörös hasznot állítanak elő.

Egy két hektáros üvegházban évi 400 ezer tő orchideát termeszt egy dombóvári családi gazdaság. Molnár Bence részlegvezető szerint az újrahasznosítás az agráriumban is kivitelezhető. A nagyüzemi termelés a szántóföldi termények feldolgozásából származó fölösleges energiát használja fel.

Molnár Bence, részlegvezető, Agrár-Béta Kft., Dombóvár, Magyarország: „Mindenképpen a piac a legszámottevőbb dolog, ami a kínálatot megszabja, ez mellett a tartás, a tarthatóság, illetve a fajták kezelése.”

Molnár István, a dombóvári családi vállalkozás tulajdonosa a mindent értékesíteni elv szószolója és követője. A bioetanol-gyártásában élen jár, és ez mellett a biogázüzemben óránként két megawatt energiát állít elő.

Molnár István, tulajdonos, Agrár–Béta Kft., Dombóvár, Magyarország: „Ennek a rendszernek a felépítésével az volt a célunk, hogy ezeket a nehézségeket át tudjuk hidalni, házon belül meg tudjuk oldani és olyan, piac által igényelt produktumokat tudjunk belőle előállítani, amik könnyen értékesíthetők és a nyereségesek.”

A dombóvári vállalkozást vajdasági gazdák és falugazdászok csoportja látogatta meg annak a tanulmányútnak a keretében, amit a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezett. Kőrösi Sóti Beáta, tanár.

Kőrösi Sóti Beáta, tanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „Azt is sugallja ez a családi vállalkozás, hogy a mezőgazdaságban dolgozók nyugodtan irányíthatják gyermekeiket a mezőgazdaság felé, és a középiskola, majd egyetem befejeztével valóban életképes gazdaságként tudnak a mai világban is élni, mert ez a minta is azt mutatja, hogy hosszú távban kell gondolkodni, nem a holnapot kell tervezni.”

A vajdasági gazdák nem első alkalommal vesznek részt tanulmányutakon. A közelmúltban a gyümölcsészek, az állattenyésztők is jártak külföldön, a jövőben pedig a zöldségtermesztők bővíthetik ismereteiket.

Nagy Miklós, elnök, VASZ: „Mindenkinek szeretnénk megmutatni egy picike szegmenst, hogy lásson valamit, tapasztaljon és utána eldöntse, hogy milyen irányba akar haladni. Amit ma hallottunk, és a gazdaság, amit bemutattak nekünk, azt tanítja, hogy ne alapanyag, nyersanyag előállítók legyünk, hanem azt a terméket, amit megtermeltünk, saját szervezésben dolgozzuk fel.”

A dombóvári családi vállalkozásban a feldolgozás mellett napenergia parkot is működtetnek, amely óránként egy megawatt áramot termel.

A vajdasági termelők szerint szemléletváltásra és újabb támogatási rendszerre lenne szükség a versenyképesség fokozásához.

Pannon RTV

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük