2021-03-07

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 v.gazda2006@gmail.com

Egyre népszerűbb a vajdasági termelők körében a Magyarok Kenyere program

2 min read

VAJDASÁG 2018. JÚLIUS 17.[ 13:14 ]

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/22613/Egyre-nepszerubb-a-vajdasagi-termelok-koreben-a-Magyarok-Kenyere-program.html

 - A cikkhez tartozó kép

Fotó: Rúzsa Mária Érkeznek a zsákok

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a idei évben is meghirdette Vajdaságban a Magyarok Kenyere programot. A felhívás a médiának és közösségi portáloknak köszönhetően sok helyre eljutott. Minden évben népszerűbb lett a mezőgazdasági termelők körében.

Nyolc évvel ezelőtt körülbelül 400 kg búzaadománnyal kapcsolódtak a Kárpát-medence területén gyűjtött közös gabonához, ezután minden évben megduplázódott ez a mennyiség, mára pedig meghaladta 12 tonnát. Várhatóan az akció befejezéséig az idei adomány 14 tonna körül lesz majd.

A búzát a valkaisori malomba szállítják és a megőrölt liszttel a VASZ elnökségének határozata alapján a gyermekeket segítő intézményeket, civil szervezeteket, a diákkollégiumokat, lurkóházakat, a sérült gyerekekkel foglalkozó szervezeteket, a nagycsaládos egyesületeket, és azon belül a családokat támogatják, amelyek erre rászorulnak – tudtuk meg Nagy Miklóstól, a Vajdasági Agráregyesületetek Szövetségének elnökétől.

A program folytatásában pedig a közös búzamintát viszik majd Magyarországra. Augusztus 4-én, az összeöntés ünnepén egyesítik az összes gabonamennyiséget a magyarlakta területekről. Végül az összegyűlt búzából ott is liszt készül, s ebből Szent István ünnepére sütik ki a nemzet kenyerét. A kenyerekből és cipókból természetesen visznek a Kárpát-medence minden területére, az adományozó gazdáknak.

A vajdaságiak nyolcadik évben vesznek részt a Magyarok Kenyere programban, tavaly több mint 270 termelő adta át a zsák búzáját, idén ez a szám meghaladhatja a 350-at is.

Rúzsa Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük