2021-07-24

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 v.gazda2006@gmail.com

KITŰNŐ AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS A SZAKTÁRCA ÉS A KÜLHONI AGRÁRSZERVEZETEK KÖZÖTT

3 min read

CÍMLAP » HÍREK » ÜZLETVITEL

p, 2018. április 13.

A közös siker nyomán az eddig elért eredményeinket, megkezdett együttműködési programjainkat a jövőben is folytatni tudjuk. Hiszen nemcsak a múltunk közös itt, a Kárpát-medencében, hanem gondjaink is, ebből eredően eredményes megoldást is csak közösen találhatunk rájuk – hangsúlyozta Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumán tartott köszöntőbeszédében, Szekszárdon.

Az FM a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a külhoni magyar agrártársadalom szellemi, gazdasági és kulturális megerősítésére, amely az egységes Kárpát-medencei társadalmi és gazdasági tér megvalósításának záloga. Hosszú előkészítő munka és erőfeszítés után elmondhatjuk, hogy a tárca egy kiépített, jól működő, az agrárium teljes területét átfogó kapcsolati hálóval, valamint naprakész információkkal rendelkezik az adott térség agráriumot érintő kérdéseiről – jelentette ki a szaktárca helyettes államtitkára.

Munkánk során mindig arra törekszünk, hogy segítsük a határon túli gazdaszervezeteket, együttműködő partnereinket és reflektáljunk az általuk megfogalmazott igényekre – fogalmazott Tóth Katalin. Úgy gondolom, hogy a fenntartható gazdálkodás alapja a közösség. Ezért azon projektek támogatását helyezzük előtérbe, amelyek megvalósítása – a helyi gazdák összefogásán alapulva – értékteremtő, jövőt építő gazdasági vállalkozásokat hoz létre. A hagyományos, kevésbé versenyképes, önellátó családi gazdálkodási forma helyett olyan fiatal, lendületes, modern vállalkozások támogatása szükségszerű, amelyek kellően innovatívak, reflektálni tudnak az új ágazati kihívásokra (biogazdaság, kertészet, kisállattenyésztés, gyógynövénytermesztés), valamint nyitottak a tudástranszferre, a kapcsolatépítésre és a hálózatosodásra – tette hozzá. 

Tóth Katalin elmondta, hogy a tárca kiemelt stratégiai célja a határon túli magyar nyelvű agrárképzést folytató közép- és felsőfokú oktatási intézmények támogatása. Mint mondta, az agráriumból élők utánpótlásának biztosításához, a fiatal generáció szülőföldön való érvényesülése érdekében meg kell teremteni a képzési lehetőségeket a szakképzés, a felsőfokú képzés és a felnőttképzés területén egyaránt. 

A helyettes államtitkár a Kárpát-medencei agrárszervezetekkel folytatott konzultáció eredményeire hivatkozva elmondta, hogy az agráriumban dolgozók nagy részéhez egyáltalán nem vagy hiányosan jutnak el a pályázati, valamint az új technológiai és piaci lehetőségekről szóló információk. Az agrártárca az információtranszfer és a magas fokú szakmai segítségnyújtás biztosítása érdekében hozta létre a Kárpát-medencei falugazdász hálózatot, melynek keretében közel 100 falugazdász kezdheti meg tevékenységét a külhoni magyarlakta területeken.

A tárca emellett gyakornok- és ösztöndíjprogrammal, anyaországi kiállításokon és konferenciákon való megjelenés biztosításával, tanulmányutak szervezésével, szaklapokkal, a Határtalan Gazda honlapon közzétett információkkal, valamint szakmai tanácsokkal segíti a Kárpát-medencei agrártársadalmat – zárta szavait Tóth Katalin.

(FM Sajtóiroda)

Link