2021-07-24

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 v.gazda2006@gmail.com

Sikeres évet zárt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

3 min read

2019-03-23 18:12 2019-03-23 20:17 Forrás Pannon RTV

A falugazdász hálózat bővítése, a Magyarok Kenyere programban való sikeres részvétel és az új székházba való költözés voltak a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tavalyi fontosabb eredményei.

Sikeres volt a 2018-as év – hangzott el a Vajdasági Agráregyesületek Szövetség Tordán ma megtartott rendes évi közgyűlésén. Zentán új székházba költöztek, a Magyarok Kenyere program sikeréhez a vajdasági gazdák 15 tonna búzával járultak hozzá. Bővítették a falugazdász hálózatukat is. A szövetségnek 68 tagja van és a mai közgyűlésen öt új taggal bővültek.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke: „A Falugazdász hálózatunkat sikerült nyolc fővel bővíteni, úgyhogy most már a magyarlakta vajdasági vidéknek körülbelül a 75-80 százalékát le tudjuk fedni. Ez a mostani húsz falugazdász tényleg aktívan rész vesz a munkában. Most látni, amikor a minisztérium kiadta a gazdaságok újra bejegyzésére vonatkozó utasítást, hogy a termelőknek mekkora segítség ez.”

Erdélyi Imre már egy évtizede falugazdász. Csóka község falvaiban és Szajánban segít több mint nyolcszáz gazdálkodót. „Főleg idősebb emberekről van szó. Sokszor kimegyek házhoz, hogy ezért sem kelljen kimozdulniuk. Mert az idősek már nehezen mozdulnak ki otthonról. Nagyon szívesen megcsinálom, kitöltöm, ők csak aláírják.”

Mint elhangzott a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének jó az együttműködése a Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusaival.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Nekünk fontos az, hogy milyen pozícióban van maga a szövetség és fontosak azok a programok, amelyeket a szövetség lebonyolít. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy jó legyen a kapcsolat a szövetség és a VMSZ szakpolitikusai között. Most az elmúlt hetekben jó néhány olyan fórumon vettünk részt, ahol találkoztunk a mezőgazdasági termelőkkel és közösen voltunk jelen a szövetségnél is.”

A tordai találkozón megtartották a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális ülését is.

Szabó Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója: „A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről üdvözöljük azt a példaértékű összefogást amit a Vajdasági Agráregyesületek a szövetségen keresztül kiépítettek. Úgy látjuk, hogy megéri a VASZ tagjának lenni, amit az elmúlt időszakban a gazdaságfejlesztési programok sikere is fémjelez.”

A közgyűlés részvevőit köszöntötte Torda Márta, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködés Osztályának vezetője és Szekér Klára, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa.

Pannon RTV