vas. máj 31st, 2020

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 EMAIL: v.gazda2006@gmail.com

Kaszálóversenyt tartottak Székelyudvarhelyen

3 min read

SZÉKELYUDVARHELY

Kaszálóversenyt tartottak Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond • 2019. május 31., 18:54

Tizenkét, a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkező csapat mérte össze tudását pénteken Székelyudvarhelyen az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete (UME) által szervezet kaszálóversenyen. Az esemény színes foltja volt a vasárnapig tartó Udvarhely napoknak.

A tavaly megszervezett arató ünnepség folytatásaként idén kaszáló és szénacsináló napot szervezett az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete (UME) az Udvarhely napok rendezvénysorozatába bekapcsolódva. Ez a rendezvényt időjárástól függetlenül meg lehet tartani, hiszen minél nedvesebb a fű, annál könnyebben vágja a kasza – magyarázta lapunknak Jakab Ernő, az UME elnöke. Mint mondta, a hagyományőrzésen túl, a Kárpát-medencei gazdaszervezetek találkozóját szolgálja az esemény. Utóbbi már csak azért is fontos, hogy tanulhassanak egymástól a mezőgazdaságból élők. A Csicser farm közelében tartott kaszálóverseny részvevői a Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkeztek, összesen tizenkét csapatot alkotva.

Őket köszöntötte Jakab Attila városmenedzser, aki reményét fejezte ki, hogy minden évben megszervezik a mezőgazdasági ünnepet Székelyudvarhelyen, hiszen fontos eseményről van szó. Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének agrár- és környezetgazdasági attaséja a helyszínen tapasztaltak után kijelentette, nem is hagyományőrzésről, hanem inkább annak az ápolásáról és átadásáról van szó.

Lázár Zoltán, magyar külgazdasági attasé rámutatott, hogy talán nyugaton régi módinak tűnhet a kézi kaszálás, ám egy olyan természetbarát módszerről van szó, amelyre sok országban szükség lenne. A megmérettetésen nem azt pontozta a háromtagú zsűri, hogy ki milyen gyorsan vágja le a lucernát, hanem például a munka minőségét, a viseletet, a szerszámmal való bánást vagy a villa és a gereblye használatát. Minden versenyző két rendet kellett levágjon a számára kijelölt helyen, azt pedig boglyába gyűjtötte össze. A munka fáradtsággal járt, ám erre felkészülve és a régi szokásokat betartva, többen bort és pálinkát is hoztak magukkal, így a jókedv nem maradt el. A kaszálás után Zsidó László mutatta be a kaszaverést.

A versenyt végül a Csicser farm csapata nyerte meg, őket követte Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége. Különdíjat kapott a bethlenfalvi gazdák csapata, valamint az Érmelléki Gazdák Egyesülete. Jakab Ernő hangsúlyozta, az Udvarhely napokon mindvégig jelen lesz a szervezetük a Sétatéren felállított sátrukban, ahová mindenkit szívesen várnak. Pénteken délután négy órakor például a székely kaszálási hagyományokról szóló előadás lesz, utána egy helyi pálinkakészítő termékeit, majd az udvarhelyszéki gazdák által készített sajtokat lehet megkóstolni.

https://szekelyhon.ro/aktualis/kaszaloversenyt-tartottak-szekelyudvarhelyen?fbclid=IwAR1XIoTZctF1Q_nZfrKSoK1xrC9Sss5O8y1_glJndprEuon-036prUKmpI4

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük