sze. aug 12th, 2020

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 v.gazda2006@gmail.com

A Falugazdász képzés sikeres befejezésének az eredménye 📃🎓 Ünnepélyes tanúsítványátadás a 79. OMÉK-on

3 min read

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében került sor 2019. szeptember 28-án a Kárpát-medencei Falugazdász Programban tevékenykedő szakemberek képzési programjának záróeseményére, az ünnepélyes tanúsítványátadásra.

Az Agrárminisztérium által koordinált Kárpát-medencei falugazdászok a Szent István Egyetem (SZIE) négy modulból álló képzési programján vettek részt. A muravidéki, drávaszögi, délvidéki, erdélyi, kárpátaljai és felvidéki falugazdászok a SZIE Szaktanácsadási és Továbbképzési Központjának, valamint Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központjának szervezésében nem csak az elméleti és szakmai tudást sajátíthatták el a képzés során, de egy kommunikációs, konfliktuskezelést és együttműködést elősegítő tréningen is részt vehettek. A Szent István Egyetem az Agrárminisztérium felkérésére külhoni partnerszervezeteivel közösen szervezte meg a továbbképzést, melyet a személyes jelenlét mellett a felsőoktatási intézmény Kárpát-medencei videokonferencia rendszerének segítségével bonyolított. A képzést több mint száz falugazdász végezte el szerte a Kárpát-medencében.

A tanúsítványokat a Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ vezetője, Dr. Kozári József, valamint a Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központ (KAVIK) vezetője, Balog Eszter adta át. Kozári József felszólalásában hangsúlyozta a SZIE kiemelkedő szerepét a szaktanácsadás és a felnőttképzések tekintetében. A központvezető elmondta, a tanulmányi program kialakításakor igyekeztek minden felmerült igényt kielégíteni, a megvalósításban pedig szakmailag a legjobbat adni. A visszajelzések és a program során megfogalmazott következtetések mentén fejlesztik majd tovább a külhoni falugazdászok képzési koncepcióját. Balog Eszter, az egyetem Kárpát-medencei szerepvállalását koordináló központjának vezetője beszédében kitért az elmúlt hónapokban tapasztaltak mentén kialakult főbb konklúziókra.

Ezek tükrében elmondható, hogy a Kárpát-medencei egységesség jegyében bár, de minden külhoni területet a maga specialitásaival szükséges megközelíteni, s az igények mentén történő szakemberhálózat létszámának bővítése mellett fontos a falugazdászok és a gazdák összefogása, szövetkezése is, melyre számtalan jó példa látható a külhoni területeken. A KAVIK vezetője hangsúlyozta: az egyetem számára kiemelt, stratégiai fontosságú témakör a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulásának ügye. Az intézmény hálózati szemlélettel tekint a Kárpát-medencére, s négy külhoni kihelyezett képzési központjában a folyamatosan bővülő felsőoktatási palettán túl számtalan egyéb szakmai programmal kívánják elősegíteni a magyarság helyben maradását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük