vas. máj 31st, 2020

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

24400 ZENTA, MÁRIA UTCA 42., TEL: 024/817-008 EMAIL: v.gazda2006@gmail.com

Kárpát-medencei léptékű Területi Innovációs Platform alakult Gödöllőn

3 min read

2020.02.15.|Hírek

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával tavaly októberben indult útjára a Területi Innovációs Platformok (TIP) kezdeményezése. Az alapító nyilatkozatot eddig 6 vidéki és 11 budapesti egyetem írta alá, február 12-én pedig a Szent István Egyetemen is megalakult a TIP, számtalan Kárpát-medencei partnerszervezet csatlakozásával.

A kezdeményezés célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

A gödöllői TIP alapító rendezvényén Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese kiemelte: „A hazai gazdaság teljesítőképessége jelentősen fokozható, ha sikerül növelni az országszerte fellelhető tudásbázisok szakértelmének hasznosulását, ahhoz kapcsolódva pedig a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességét. A magyar egyetemi hálózat egyértelműen alkalmas arra, hogy az innovációs ökoszisztéma központi szereplőjévé váljon, és különösen fontos, hogy az egyetemi tudás megnyíljon a helyi kis- és középvállalkozások előtt is.”

Dr. Palkovics László, az egyetem rektora köszöntőjében elmondta: „A Szent István Egyetem a legnagyobb hazai agrárprofilú intézmény. Ezért a helyi innovációs ökoszisztéma hatókörét nem csak regionális, hanem ágazati szinten, azaz országos, sőt, több évtizedes gyakorlatunk alapján Kárpát-medencei kiterjedésben értelmezzük. Célunk, hogy a kutatási, fejlesztési eredményeink végterméke ne csak tudománymetriai szempontból magasan mérhető publikációkban öltsön testet, hanem profitorientált, saját tulajdonú cég jöjjön létre a fejlesztőkkel és a hallgatókkal közösen, amely részt vesz a gyártásban, forgalmazásban, megjelenésben és a piacra vitelben is. Így tudjuk visszacsatolni a kutatásfejlesztésből származó sikeres gazdasági eredményeket a korszerű piacorientált felsőoktatási képzésbe.”

A Szent István Egyetemen megalakult TIP-hez számtalan vajdasági vállalkozás, valamint az egyetem 14 alábbiakban felsorolt külhoni partnerszervezete is csatlakozott szerte a Kárpát-medencéből.

FELVIDÉK

 • Gazda Polgári Társulás
 • Kereskedelmi Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola
 • Pro Selye Univerzitas n.o.
 • Selye János Egyetem

KÁRPÁTALJA

 • Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége
 • II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

ERDÉLY

 • Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány
 • Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem
 • Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

VAJDASÁG

 • Pro Scientia Naturae Alapítvány
 • Prosperitati Alapítvány
 • Szabadkai Műszaki Szakfőiskola
 • Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége
 • Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete

A csatlakozás lehetősége mindenki előtt nyitott: az alapító nyilatkozat és a csatlakozási nyilatkozat az NKFI Hivatal honlapján elérhető.

A TIP eddigi eseményei, valamint az újabb tervezett helyszínek részletei és a regisztráció a www.nkfih.gov.hu/tipoldalon érhető el.

tip-alakulo-rendezveny-01
tip-alakulo-rendezveny-03
tip-alakulo-rendezveny-04
tip-alakulo-rendezveny-05
tip-alakulo-rendezveny-06
tip-alakulo-rendezveny-07
tip-alakulo-rendezveny-08
tip-alakulo-rendezveny-09
tip-alakulo-rendezveny-010
tip-alakulo-rendezveny-011
tip-alakulo-rendezveny-012
tip-alakulo-rendezveny-013
tip-alakulo-rendezveny-014
tip-alakulo-rendezveny-015
tip-alakulo-rendezveny-016
tip-alakulo-rendezveny-017
tip-alakulo-rendezveny-02
tip-alakulo-rendezveny-018

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük